Rode Kruis-Vlaanderen roept op om te komen doneren zodat het aan de vraag van ziekenhuizen kan blijven voldoen.

De zomervakantie zorgt ervoor dat er een aanzienlijke daling is in het aantal bloeddonaties. Nochtans zijn voldoende bloedgevers nodig om een comfortabele bloedvoorraad te hebben.

De bloedvoorraad staat zwaar onder druk. Rode Kruis-Vlaanderen roept daarom zijn donoren en de Vlamingen op om te komen doneren zodat te allen tijde aan de vraag van ziekenhuizen kan worden voldaan.

De bloedinzamelingen gebeuren in een veilige omgeving. Alle hygiënemaatregelen worden strikt nageleefd. Een afspraak maken is nog steeds verplicht en kan via het nummer 0800 777 00 of www.rodekruis.be.

Dagelijks rekent het Rode Kruis op zo'n 1.250 bloeddonaties die nodig zijn om de bloedvoorraad op peil te houden en ziekenhuizen te kunnen voorzien van voldoende bloedproducten voor patiënten.

"In de zomer ligt de opkomst traditioneel lager dan normaal, omdat een heel aantal van onze bloeddonoren op reis zijn of door de vakantie misschien vergeten om een afspraak te maken", zegt Rode Kruis-Vlaanderen.

Daarnaast hebben de overstromingen en corona ook een invloed. "En door het COVID-19-vaccin twijfelen mensen misschien of ze wel bloed mogen geven. Nochtans is dat absoluut geen probleem.

Wie gevaccineerd is, mag 48 uur na zijn vaccinatie alweer bloed geven, als er zich geen problemen hebben voorgedaan."

Rode Kruis-Vlaanderen startte in juni al proactief de actie 'Geef voor mekaar', omdat ze dit jaar 50.000 nieuwe donoren zoekt. Er zijn ook bloedinzamelingen op erfgoedsites en aan de kust om het geven van bloed zo laagdrempelig mogelijk te maken. "We willen ook langs deze weg mensen aansporen om langs te komen. Want als de trend zich blijft verderzetten, komt de bloedvoorraad zwaar onder druk te staan."

Afspraak verplicht

"Onze bloedinzamelingen zijn veilige plaatsen", aldus Rode Kruis-Vlaanderen. "We vragen mensen om een afspraak te maken, dat is een belangrijke maatregel in het kader van de coronacrisis.

Zo vermijden we dat er lange wachtrijen ontstaan en dat er veel mensen tegelijk aanwezig zijn. Daarnaast worden ook de hand- en hoesthygiëneregels strikt nageleefd en staan de afnamebedden verder uit elkaar."  Foto Johan Temmerman/ Nnieuws.